Drobiowe minihamburgerki


Składniki
(około 45 minibułeczek):
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,25 szklanki letniego mleka
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 kopiasta łyżka cukru
50 g masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa gyros
sól
1 łyżka oleju
kilka listków sałaty

Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu

Dodatkowo:
1 jajko - do posmarowania bułeczek
ziarna sezamu 
liście sałaty
plastry ogórka
ser żółty w plastrach
Przygotowanie:
Mięso
Umyte mięso pokroić na tyle kawałków, ile upiecze się bułeczek. Mięso usmażyć na tłuszczu. W trakcie smażenia doprawić solą, a pod koniec przyprawą gyros. Usmażone mięso ostudzić.

Sos
Składniki umieścić w małym naczyniu, dokładnie wymieszać.
 
Ciasto
Drożdże rozkruszyć do misy, w której będzie wyrabiane ciasto. Wymieszać je z cukrem, aż powstanie papka. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka i całość wymieszać. Misę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę, dodać sól i jajko, wlać szklankę ciepłego mleka. Za pomocą robota z hakiem (lub ręcznie) wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania cienkim strumieniem wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać około 5 minut. Następnie misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, z którego odcinać kawałki ciasta wielkości małej mandarynki.
W dłoniach formować kuleczki i układać je na formie wyłożonej pergaminem. Bułeczki nakryć ściereczką, odstawić na 20 minut, by podrosły. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować rozkłóconym jakiem i posypać sezamem. 
Piec około 15 minut w temp. 200 °C. Upieczone i ostudzone bułeczki przeciąć wzdłuż, ale nie docinać do końca. Dolną bułeczkę smarować warstwą sosu, ułożyć urwany kawałek sałaty, porcję mięsa, posmarować sosem i przykryć wierzchnią bułeczką. Całość można przekłuć wykałaczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz