Miodownik z jabłkami i masą budyniową

Składniki:
(forma o wymiarach 24x35 cm)

Składniki na ciasto:
4 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka zimnego masła
4 jajka
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Składniki na orzechową glazurę:
3 szklanki orzechów włoskich
1/2 kostki masła
4 łyżki miodu
4 łyżki cukru kryształu

Krem budyniowy:
1/2 l mleka
1 kostka masła
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe

Masa jabłkowa:
1,5 kg startych jabłek
1 łyżka masła
kilka kropel soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, pokrojonym na małe kawałki masłem, cukrem, jajkami, miodem oraz śmietaną. Składniki najpierw siekać, a później zagnieść z nich ciasto. Gotowe podzielić na cztery równe części. Każdą z nich wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienko i przełożyć na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Trzy blaty piec 12-15 min w temp. 170 °C na złoty kolor. Na czwarty blat wyłożyć warstwę orzechową, po czym ciasto piec w temp. 170 °C przez 12-15 min.

Warstwa orzechowa
Orzechy dość grubo posiekać i przełożyć je do rondelka. Do garnka z orzechami dodać cukier, miód i masło. Składniki podgrzewamy, aż tłuszcz i cukier się roztopią i połączą. Gorącą masę wyłożyć na ostatni surowy blat miodowego ciasta. Piec około 15 minut w temp.170 °C.

Krem budyniowy
Z 1/2 litra mleka odlać 1/3. Większą część mleka zagotować z cukrami. W tym czasie w reszcie zimnego mleka rozmieszać dwa opakowania suchego budyniu wraz z mąką ziemniaczaną. Masę budyniową wlać do gotującego się mleka, całość dokładnie i energicznie mieszać. Gdy budyń zgęstnieje, zdjąć go z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy budyń będzie zimny, masło utrzeć na puch. Nadal ucierając, dodawać do utartego masła schłodzony budyń. Mieszać całość do uzyskania gładkiego kremu.

Masa jabłkowa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny i podsmażać na dużej patelni z masłem przez około 10-15 minut. Kiedy sok z jabłek całkowicie odparuje, patelnię z owocami zdjąć z ognia i do masy wsypać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Przełożenie:
blat - 1/2 masy jabłkowej blat - krem budyniowy - blat - 1/2 masy jabłkowej - blat z orzechami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz