Pieczenie chleba na wyhodowanym zakwasie to proces, który trwa 24 godziny i wcześniej trzeba zaplanować go na dwa dni. Smak wynagrodzi zniecierpliwienie i oczekiwanie na pachnący chleb
Składniki:
Składniki na zaczyn:
350 g wyhodowanego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
600 g mąki żytniej (typ 720)
650 ml ciepłej wody
2,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
do posypania - płatki owsiane, ziarna sezamu itp.
Przygotowanie:
Wieczorem wszystkie składniki wymieszać w dużej misie, którą przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Następnego dnia rano dobrze wyrośnięty zaczyn powinien uginać się pod palcem i mieć lekko gąbczastą strukturę. Po pierwszym, nocnym wyrastaniu (po upływie 12 godz.) przygotować jedną większą lub dwie mniejsze keksówki - należy je natłuścić masłem. Następnie namoczonymi w wodzie rękami przenieść ciasto do keksówki do 1/2 jej wysokości, wyrównać i posypać płatkami. Formę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 8-12 godz. do drugiego wyrośnięcia. Po upływie wyznaczonego czasu piekarnik nagrzać do temp. 220 °C. Przed włożeniem chleba do pieczenia, piekarnik spryskać wodą ze spryskiwacza. Chleb piec około 50 minut. Upieczony wyjąć z formy na kratkę i ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz