Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg serka waniliowego z wiaderka
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
5 łyżeczek żelatyny
1/2 l świeżych truskawek
Składniki na galaretkę agrestową:
3 galaretki agrestowe
Składniki na masę jogurtową z borówkami:
1 l jogurtu naturalnego
5 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru do smaku
1,5 szklanki świeżych borówek
Składniki na galaretkę z czereśniami:
2 czerwone galaretki
20 dag czereśni
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ucierać. W trakcie ucierania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Masę lekko zamieszać. Gotową masę wylać do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Piec w temp. 160-180 °C przez ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Powinna być płynna i ostudzona. Serek waniliowy połączyć z serkiem mascarpone. Następnie cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodać pozbawione szypułek truskawki. Owoce delikatnie wmieszać w masę.
Galaretki agrestowe rozpuścić w litrze przegotowanej i wrzącej wody. Odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Powinna być płynna i ostudzona. Jogurt wymieszać delikatnie z cukrem. Następnie wlać powoli płynną żelatynę i wymieszać. Na koniec dodać borówki i całość delikatnie wymieszać.
Czerwone galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody. Odstawić do momentu stężenia. Umyte czereśnie pozbawić pestek i przekroić na pół.
Przełożenie:
biszkopt - masa serowa z truskawkami - galaretka agrestowa - masa jogurtowa z borówkami - warstwa czereśni - galaretka czerwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz