Chleb pszenny razowy z ziarnami


Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki orkiszowej 
2,5 szklanki ciepłego mleka
40 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
1 łyżka kminku
tłuszcz do wysmarowania keksówki

Przygotowanie:
W dużej misie rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Naczynie z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoił swoją objętość.
Po upływie tego czasu dodać pozostałe suche składniki i wlać resztę ciepłego mleka. Misę znów nakryć i ponownie odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło. Formę keksową nasmarować tłuszczem (margaryną) i przełożyć do niej wyrobione, wyrośnięte ciasto. 
Można je posypać z wierzchu ziarnami lub płatkami owsianymi. Ciasto powinno odpocząć w foremce przez 30-45 minut, aby znów podrosło. Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego do 200 °C piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki na kratkę, by przestygł. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz