Sernik z białą czekoladą

Składniki:
(wymiary formy: 24x35 cm)

Składniki na kruchy spód:
1/2 kostki masła
1,5 opakowania ciasteczek owsianych (około 350 g)

Składniki na masę serową:

1,5 kg sera z wiaderka
8 jaj
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 kropel pasty waniliowej
4 białe czekolady
1/3 szklanka mleka
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:
Kruchy spód
Ciasteczka rozkruszyć, wlać do nich roztopione masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Uzyskaną masą wyłożyć dno wyścielonej pergaminem formy do pieczenia.
 
Ser 
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić ją w mleku. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie, nie przerywając mieszania, do misy robota dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową i płynną czekoladę. Kiedy składniki się połączą, do masy serowej dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Masę serową wylać na wyłożony ciasteczkami spód. Formę z ciastem włożyć do większej blachy, napełnionej do połowy wodą. Piec przez 50-60 minut w temp. 160 °C. Po upieczeniu ciasto trzymać w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Później przechowywać w lodówce. Przed podaniem sernik można polać polewą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz