Pierogi leniwe

Składniki:
5-6 ugotowanych ziemniaków
250 g sera białego
1 jajko
1 łyżka oliwy
3-4 łyżki mąki  pszennej
sól i pieprz 

Dodatkowo: 
woda
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Ostudzone ziemniaki wraz z serem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do masy ziemniaczano-serowej dodać jajko, mąkę, oliwę, sól i pieprz. Wyrobić ręcznie ciasto. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałek lekko spłaszczyć dłonią i nożem kroić skośne paski o grubości 1,5 cm. Pierogi leniwe wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Pierożki wyłowić łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz