Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:
6 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
1 kostka margaryny
4-6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
świeże owoce (truskawki, maliny, jagody)


Przygotowanie:
Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijać z cukrem. Następnie naprzemiennie dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cienkim strumieniem wlewać ostudzoną margarynę i dodawać jogurt. Ciasto ma być lekkie. Gotowe wylać na przygotowaną formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć świeże owoce. 
Piec w temp. 180°C przez 60 minut.
Po upieczeniu przestudzone ciasto posypać sporą ilością cukru pudru. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz