Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
8 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki suchego maku
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na żelkę wiśniową:
450 g mrożonych wiśni bez pestek
50 ml wody
1 galaretka wiśniowa
Składniki na masę z białą czekoladą:
3 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g)
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
1 mały słoik konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto makowo-kokosowe:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując w trakcie ucierania po odrobinie cukru. W trakcie dalszego ubijania, dodawać po jednym żółtku i wlewać cienkim strumieniem roztopione letnie masło. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość lekko zamieszać. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i mak, po czym całość zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 170 °C przez 30-35 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Żelka wiśniowa
Owoce przełożyć do rondelka, wlać wodę i całość zagotować. Następnie wiśnie zdjąć z ognia i za pomocą blendera rozdrobnić je na gładką masę. Do gorącej masy wiśniowej wsypać suchą galaretkę wiśniową i całość dokładnie wymieszać. Masę przestudzić. Następnie schłodzoną wylać na wyłożoną folią spożywczą (dno i brzegi) tortownicę i odstawić do całkowitego stężenia.
Masa z białą czekoladą
Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i wyłożyć na dużą formę do pieczenia wyścieloną pergaminem. Formę z czekoladą włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C i zapiekać ją przez 10 min pilnując, by się nie spaliła.
W rondelku podgrzać śmietankę kremówkę. Do gorącej śmietanki dodać paloną białą czekoladę. Całość mieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie masę ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie do mocno schłodzonej masy dodać serek mascarpone. Całość miksować do momentu, aż powstanie zwarta masa.
Przełożenie:
blat ciasta - konfitura porzeczkowa - 1/2 masy - żelka wiśniowa - 1/2 masy - blat ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz