Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru (150 g)
szczypta soli
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Bezowa pianka
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier puder i ucierać kilka minut do uzyskania gęstego, białego lukru. Gdyby pianka była za rzadka, można dosypać odrobinę cukru pudru.
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, po czym rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Foremkami wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Każde z nich posmarować z wierzchu na całej powierzchni ubitą pianą. Następnie ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i piec 15 minut w temp. 160 °C. Upieczone ciastka przechowywać w metalowej puszce.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, po czym rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Foremkami wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Każde z nich posmarować z wierzchu na całej powierzchni ubitą pianą. Następnie ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i piec 15 minut w temp. 160 °C. Upieczone ciastka przechowywać w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz