Tagliatelle z suszonymi pomidorami

Składniki:
8 plastrów boczku
6 suszonych pomidorów
6 kostek mrożonego szpinaku w liściach
6-7 gniazd makaronu tagliatelle
1 mała cebula
1 kopiasta szklanka wody
1 szklanka passaty pomidorowej
1 mały kubeczek śmietanki 30% (200 ml)
2-3 ząbki czosnku
sól, słodka papryka w proszku
orzeszki pini/starty ser grana padano

Przygotowanie:

Na dużej suchej patelni podsmażyć pokrojony w paski boczek. Kiedy nabierze złotego koloru, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć całość przez kilka minut do miękkości cebuli. W dalszej kolejności dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Całość zalać passatą pomidorową i wodą, rozmieszać. Na patelni ułożyć kostki mrożonego szpinaku, po czym całość zalać śmietanką 30%. Na koniec rozłożyć gniazda makaronu.

Patelnię nakryć pokrywką. Potrawę dusić pod przykryciem około 5-8 minut. Po tym czasie makaron należy obrócić i znów dusić całość 5 min. Gdyby sos wydawał się za suchy, w trakcie duszenia można podlać go wodą. Pod koniec danie można doprawić solą i papryką w proszku. Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać orzeszkami pini oraz startym serem grana padano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz