Pizza włoska

Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
3,5 szklanki mąki do pizzy typ "00"
1 łyżeczka soli morskiej


Dodatkowo:
passata pomidorowa
ulubione składniki - salami, szynka, pomidory itp.
ser mozzarella
oregano

Przygotowanie:

Do misy, w której będzie wyrabiana pizza, wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Następnie wlać oliwę, wsypać mąkę i dodać sól. Ciasto wyrabiać za pomocą robota do chwili, aż uformuje się kulka. Ciasto zostawić w misie nakrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić krótko w rękach i ponownie włożyć do misy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, podzielić na trzy porcje i ręcznie formować pizzę. 

Na ciasto wylać odpowiednią ilość sosu pomidorowego, ułożyć ulubione składniki i piec około 8 min w temp. 250 °C. Kilka minut przed końcem pieczenia pizzę posypać mozzarellą i krótko zapiec. Upieczoną pizzę podawać posypaną oregano i/lub skropioną oliwą z oliwek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz