2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
gęsty dżem brzoskwiniowy lub ananasowy do przełożenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, dodać żółtka oraz masło, po czym wszystko razem posiekać nożem. Po chwili zagnieść jednolite ciasto, z którego uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. W połowie przygotowanych do pieczenia ciastek wykroić mniejsze kółeczko imitujące żółtko.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, dodać żółtka oraz masło, po czym wszystko razem posiekać nożem. Po chwili zagnieść jednolite ciasto, z którego uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. W połowie przygotowanych do pieczenia ciastek wykroić mniejsze kółeczko imitujące żółtko.
Ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem
formie. Piec około 10 mim w temp. 180 °C.
Upieczone ciasteczka
ostudzić, a następnie przekładać dżemem, smarując tylko ciasteczka
pełne i przykrywając je drugim ciasteczkiem z dziurką. Na koniec ciasteczka
obficie obsypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz