Kruche ciasteczka jajeczka

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
gęsty dżem brzoskwiniowy lub ananasowy do przełożenia
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier puder, dodać żółtka oraz masło, po czym wszystko razem posiekać nożem. Po chwili zagnieść jednolite ciasto, z którego uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. W połowie przygotowanych do pieczenia ciastek wykroić mniejsze kółeczko imitujące żółtko. 
 
Ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem formie. Piec około 10 mim w temp. 180 °C. 
Upieczone ciasteczka ostudzić, a następnie przekładać dżemem, smarując tylko ciasteczka pełne i przykrywając je drugim ciasteczkiem z dziurką. Na koniec ciasteczka obficie obsypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz