Babka białkowa


Składniki:

8 białek (250 g)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
5 kropli pasty waniliowej

Dodatkowo:
1,5 łyżki kakao
3 krople aromatu migdałowego
2 kopiaste łyżki mąki migdałowej
2 kopiaste łyżki zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do piany wsypać cukier kryształ i ucierać całość przez 4-5 minut do czasu, aż powstanie lśniąca piana. Dalej, pod koniec mieszania, wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewać olej, mleko i krople pasty waniliowej. Całość zamieszać łyżką do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej aromat migdałowy i mąkę migdałową. Poszczególne części dokładnie wymieszać. Do nasmarowanej tłuszczem
i obsypanej bułką tartą formy z kominem nakładać w dwóch przeciwległych miejscach po łyżce ciasta kakaowego, orzechowego i migdałowego aż do wyczerpania ciasta.
Babkę piec 45 min w temp. 170 °C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz