Sałatka warstwowa z buraczkami

Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 średniej wielkości buraczki
3 średniej wielkości marchewki
4 ugotowane jajka
200 g sera żółtego
2 łyżki ziaren słonecznika
pęczek szczypiorku
6 łyżek majonezu

Przygotowanie:

Buraki i marchew ugotować w lekko osolonej wodzie. ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyk odcedzić z zalewy. Ziarna słonecznika uprażyć na gorącej patelni. Szczypiorek drobno posiekać.

Kolejne składniki sałatki układać warstwami, zaczynając od dołu:
marchew - jajka - warstwa majonezu - tuńczyk - ser żółty - buraki - warstwa majonezu - szczypiorek i słonecznik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz