Ciasteczka migdałowe II


Składniki:
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka mąki migdałowej
4 łyżki mąki żytniej
1/3 szklanki cukru pudru
2 białka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia ciasteczek 
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno.
Migdały pokruszyć w rękach, połączyć je z mąką migdałową, mąką żytnią, cukrem pudrem, sodą. Do składników suchych przełożyć ubitą pianę z białek, dodać aromat migdałowy i całość wymieszać za pomocą łyżki aż powstanie kulka ciasta. Ciasto jest lepkie, dlatego należy je przełożyć z misy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie z ciasta uformować wałek o grubości około 2-3 cm i odcinać małe kawałki. Każdy z nich lekko uformować tak, by miały owalny kształt. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 6 min z termoobiegiem w temp. 200 °C. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowywać w metalowym pudełku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz