forma 23x23 cm
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na masę kokosową:
1/2 l śmietany 12%
1/2 szklanki cukru kryształu
300 g wiórek kokosowych
3 białka
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na masę kokosową:
1/2 l śmietany 12%
1/2 szklanki cukru kryształu
300 g wiórek kokosowych
3 białka
1 jabłko
2 garście rodzynek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw posiekać mąkę z masłem, później dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gotowe zagnieść i odciąć z niego 1/3. Tę mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki. Pozostałą część (większą) rozwałkować i tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy do pieczenia.
Masa kokosowa
Śmietankę wlać do dużego rondelka, wsypać cukier i całość podgrzać. Następnie dodać wiórki kokosowe. Całość zamieszać i zagotować przez minutę na małym ogniu.
Z białek ubić pianę, po czym przełożyć ją do masy kokosowej. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wraz z rodzynkami dodać do masy. Całość dokładnie, lecz delikatnie wymieszać.
Na kruche ciasto wyłożyć masę kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec 35 min w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz