Karkówka pieczona w cebuli

Składniki:
1 kg karkówki
2-3 duże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek ketchupu
4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki przyprawy chili
przyprawa kebab-gyros
sól

Przygotowanie:
1. Cebule pokroić w piórka.
2. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry (6-7). Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem, po czym oprószyć z dwóch stron solą i przyprawą kebab. 

3. W miseczce wymieszać ketchup, majonez, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
4. Każdy plaster mięsa posmarować obficie z jednej strony przygotowanym sosem.
5. Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę pokrojonej cebuli. Na cebulę wyłożyć warstwę doprawionego przyprawami mięsa, warstwę cebuli i warstwę mięsa. Mięso najlepiej zostawić w tak przygotowanej marynacie na całą noc w lodówce, by przeszło smakami. Następnego dnia zapiekać w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temp. 190-200 °C przez 60-80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz