Składniki:
3 szklanki mąki
6 żółtek
7-8 łyżek gęstej śmietany
3 łyżki rumu
szczypta soli
1/3 szklanki miodu
1 łyżka miodu
1 łyżka suchego maku
2 łyżki rodzynek
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki umieścić w misie. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Następnie wyłożyć je na podsypaną odrobiną mąki stolnicę i wybijać przez kilka minut wałkiem, by powstały pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich rozwałkować tak cienko, jak tylko się da. Nożem lub radełkiem ciąć długie paski, które podzielić ostatecznie na mniejsze (około 2-6 cm).
Gotowe faworki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone faworki wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ciasto
Wszystkie składniki umieścić w misie. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Następnie wyłożyć je na podsypaną odrobiną mąki stolnicę i wybijać przez kilka minut wałkiem, by powstały pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części i każdą z nich rozwałkować tak cienko, jak tylko się da. Nożem lub radełkiem ciąć długie paski, które podzielić ostatecznie na mniejsze (około 2-6 cm).
Gotowe faworki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone faworki wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Miodowa glazura
Masło roztopić z miodem, po czym gotować na małym ogniu przez minutę.
Usmażone faworki ułożyć warstwami na talerzu. Na koniec polać je polewą miodową, posypać suchym makiem i rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz