Chaczapuri

Składniki:
Składniki na ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

Składniki na serowy farsz:
200 g sera fety
200 g startej mozzarelli
Przygotowanie:
Ciasto
Drożdże rozkruszyć i połączyć z cukrem. Mieszać do momentu, aż powstanie płynna masa. Następnie wsypać mąkę, sól, wlać mleko, wodę i olej. Wyrabiać ciasto do chwili, aż będzie gładkie. Ciasto nakryć w misie bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery równe części. Każdy kawałek rozpłaszczyć cienko dłońmi na podsypanej mąką stolnicy. Na środek ciasta ułożyć porcję sera i dokładnie zlepić ciasto tak, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. 
Następnie ciasto rozwałkować tak, by powstał okrągły placek. 
Każdy z placków podsmażać na suchej patelni z dwóch stron po około 10 minut z każdej (lub z kilkoma kroplami oleju) do zarumienienia. 
Chaczapuri należy podsmażać na średnim ogniu. Podawać gorące. Można posmarować je roztopionym masłem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub czosnku.

Farsz
Fetę rozkruszyć i dokładnie wymieszać z serem mozzarella. Farsz podzielić na cztery części. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz