Składniki:
200 g makaronu kokardki (farfalle)
1 brokuł
1 opakowanie sera feta (kostka)
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
70-100 g żółtego sera
2 jajka
1 świeża czerwona papryka
sól i pieprz
dowolne przyprawy (u mnie mieszanka bazylii, granulowanego czosnku, oregano)
2-3 łyżki prażonej cebulki
2 -3 ząbki czosnku
3-4 łyżki majonezu
3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone i obrane pokroić w kostkę. Brokuł ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Ser feta pokroić w małą kostkę. Kukurydzę osączyć z nadmiaru zalewy. Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Powyższe produkty umieścić w jednym naczyniu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na koniec zalać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
Sos
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go do jogurtu i majonezu. Całość dokładnie wymieszać. Sosem zalać sałatkę i dokładnie ją wymieszać łyżką.
Dobrze wymieszaną i doprawioną sałatkę wyłożyć do salaterki. Przed podaniem posypać po wierzchu prażoną cebulką. Podawać z pieczywem.
super blog
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
Usuń