(tortownica ⌀ 24 cm)
Składniki na ciasto:
1 opakowanie ciasteczek owsianych (ok. 200 g)
1/4 kostki miękkiego masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
200 ml śmietany 30%
1/4 kostki rozpuszczonego masła
Wierzch:
1 puszka masy krówkowej
2-3 garście orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Ciasto
Ciasteczka owsiane dokładnie rozdrobnić, po czym kruszonkę połączyć z masłem i całość wyrobić na jednolitą masę. Masą z rozdrobnionych ciasteczek wyłożyć dno wyścielonej pergaminem tortownicy.
Masa serowa
Ser zemleć trzykrotnie. Masło roztopić w garnku, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. W trakcie dalszego ubijania wsypać cukier puder, cukier waniliowy, sypki budyń oraz dodawać po jednym żółtku. W dalszej części wlać roztopione i ostudzone masło oraz dodawać po łyżce sera. Na koniec wlać śmietankę i całość krótko zamieszać. Przygotowaną masę serową wylać na warstwę z ciasteczek. Piec 60 minut w temp. 160 °C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Na zimny sernik wyłożyć masę krówkową, a całość posypać orzeszkami arachidowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz