Czekoladowo-owocowa kostka

Składniki:
(forma 21 x 32 cm)
Składniki na ciasto czekoladowe:

5 jajek
1,5 szklanki cukru kryształu
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na masę sezamową:
100 g sezamu
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 puszka masy kajmakowej (400 g)
 
Składniki na masę borówkową:
2 galaretki o smaku  jagodowym
200 ml śmietanki 30%
200 g jogurtu borówkowego
400 g sera z wiaderka

Składniki na masę truskawkową: 
350 g truskawek 
1 galaretka truskawkowa 

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
Do rondelka wlać olej, i wodę, wsypać kakao oraz cukier. Całość trzymać na małym ogniu i zagotować. Gorącą masę zdjąć z ognia i ostudzić. Do schłodzonej masy dodać żółtka, aromat waniliowy, a także mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec do masy czekoladowej dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec 25-30 min w temp. 160 °C. Po upieczeniu ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.
 
Masa sezamowa
Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. W trakcie prażenia należy ciągle mieszać go drewnianą łyżką, by się nie przypalił. 
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić ją w rondelku na parze. Następnie płynną czekoladę wymieszać z masą krówkową i uprażonym sezamem. Masę wyłożyć na blat ciasta czekoladowego i przykryć go drugim blatem.
Masa  borówkowa
Galaretki rozpuścić w 1 szklance przegotowanej, wrzącej wody, a następnie ostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej dodać jogurt oraz partiami dodawać ser. Całość krótko wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec cienkim strumieniem wlać tężejącą galaretkę i znów całość przemieszać. Masę wylać na schłodzone ciasto czekoladowe i od razu włożyć je do lodówki, by masa stężała.

Masa truskawkowa
Truskawki przełożyć do rondelka i, trzymając na małym ogniu, zagotować. Naczynie zdjąć z ognia, a owoce rozdrobnić blenderem na papkę. Do owoców wlać 0,5 szklanki wody i masę zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę truskawkową odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją na całej powierzchni schłodzonego ciasta, które znów należy włożyć do lodówki.

Przełożenie:
blat czekoladowy I - masa sezamowa - blat czekoladowy II - masa borówkowa - masa truskawkowa 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz