Drobiowy strogonow

Składniki:

2 podwójne filety z piersi kurczaka
1 cebula
1/2 kg pieczarek
1 duża czerwona papryka
3-4 ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta pieprzu chilli
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
około 1-1,5 litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso pokroić w małą kostkę. Pokrojony filet przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem (2-3 łyżki oliwy). W trakcie smażenia mięso doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Mieszając od czasu do czasu, smażyć do odparowania nadmiaru wody. Usmażone mięso przełożyć z patelni do garnka.

Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Grzyby z cebulą smażyć tak długo, aż odparuje nadmiar wody. Wówczas dodać pokrojoną w małe paseczki paprykę. Całość mieszać i smażyć około 5 minut. Wszystkie składniki z patelni przełożyć do garnka z podsmażonym mięsem. Dodać pokrojone w kostkę i odciśnięte z soku ogórki kiszone, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy oraz chilli, po czym strogonow gotować około 15-20 minut na małym ogniu do czasu, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać przygotowany sos do gulaszu. Całość energicznie wymieszać i doprowadzić do zagotowania, by całość zgęstniała. Na koniec strogonow można doprawić solą lub pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz