Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
Składniki na masę chałwową:
1 tabliczka białej czekolady
150 g chałwy
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
gęsta konfitura z czarnej porzeczki
bakalie i dekoracje do ozdoby
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie. Wyrobić ręcznie lub za pomocą malaksera do całkowitego połączenia wszystkich produktów. Gotowe ciasto zawinąć w folię, po czym schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wyciąć radełkiem kształt dużego jajka, a z pozostałej części wyciąć małe ciasteczka i uformować potrzebne elementy ozdobne. Ciasto przenieść na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia i nakłuć na całej powierzchni widelcem.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie. Wyrobić ręcznie lub za pomocą malaksera do całkowitego połączenia wszystkich produktów. Gotowe ciasto zawinąć w folię, po czym schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wyciąć radełkiem kształt dużego jajka, a z pozostałej części wyciąć małe ciasteczka i uformować potrzebne elementy ozdobne. Ciasto przenieść na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia i nakłuć na całej powierzchni widelcem.
Brzegi mazurka można ozdobić wałeczkiem skręconego ciasta. Piec 20 min w temp. 180 °C.
Masa chałwowa
W małym rondelku podgrzać śmietankę tak, by była gorąca (jednak nie doprowadzić do zagotowania). Do gorącej śmietanki dodać połamaną na małe kawałki białą czekoladę i pokruszoną chałwę. Całość dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Masę odstawić do przestygnięcia.
Masa chałwowa
W małym rondelku podgrzać śmietankę tak, by była gorąca (jednak nie doprowadzić do zagotowania). Do gorącej śmietanki dodać połamaną na małe kawałki białą czekoladę i pokruszoną chałwę. Całość dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Masę odstawić do przestygnięcia.
Przełożenie:
ciasto mazurkowe - konfitura - masa chałwowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz