Babka zebra na białkach

Składniki:
(forma 28x10 cm)
5 białek
2/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
cukier puder do obsypania ciasta
Przygotowanie: 
Białka ubijać na sztywno za pomocą robota. Kiedy pojawi się na ich powierzchni powietrzna piana, w trakcie ucierania dosypywać po odrobinie cukier kryształ zmieszany z cukrem waniliowym. Do ubitych na sztywno białek dodawać naprzemiennie: mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mleko i olej. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Do foremki wyłożonej pergaminem naprzemiennie wylewać na środek masę białą i kakaową aż do wyczerpania składników. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C i piec około 35 min, do tzw. suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz