Kruche ciasteczka cytrynowe


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2-3 łyżki soku z cytryny Limmi
szczypta soli

Dodatkowo:
białko - do posmarowania
cukier kryształ i posiekane orzechy - do posypania 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto lub wyrobić za pomocą robota. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 5 mm. Małymi foremkami wycinać ciasteczka, które następnie należy układać na wyłożonej pergaminem formie do pieczenia. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika posmarować je białkiem, posypać cukrem kryształem i drobno posiekanymi orzechami. Piec 10 min w temp. 180 °C.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz