Gniazdka wiedeńskie

Składniki:
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 kostki masła
4 jaja
szczypta soli
1 szklanka wody
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek wsypać mąkę. Całość należy cały czas energicznie mieszać do czasu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Do ostudzonego ciasta wbić jajka, po czym znów dokładnie wymieszać ciasto.  Ciasto przełożyć do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. 
Z pergaminu wyciąć kilka kwadratów o szerokości około 8-10 cm. Na każdy papier wycisnąć kółko o średnicy 6-7 cm. 
Olej dobrze rozgrzać w szerokim rondlu. Gniazdka wkładać do gorącego tłuszczu papierem do góry. Po minucie smażenia papier usunąć (powinien sam odchodzić). Ciastka smażyć 4-5 minut z każdej strony. Po wyciągnięciu z tłuszczu gniazdka osączyć papierowym ręcznikiem. 
Wyciśnięty sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem. Schłodzone gniazdka polać przygotowanym lukrem cytrynowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz