Są takie miejsca, które w niezwykły sposób przyciągają pięknem, kulturą, jedzeniem. Moim prywatnym magnesem są Włochy i włoskie jedzenie.
Składniki:
5 szklanek mąki pszennej
2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki oliwy z oliwek
20 g drożdży (1/5 kostki)
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
sól morska
2 gałązki świeżego rozmarynu
pomidorki koktajlowe
przyprawy włoskie
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie i tak przygotowany rozczyn wlać do mąki. Łyżką wymieszać składniki na focaccię. W trakcie mieszania dolewać oliwę. Gotowe ciasto powinno być klejące i dość rzadkie.
W drugiej dużej misie rozprowadzić łyżkę oliwy. Ciasto przełożyć do tej misy i dokładnie wyrobić je z oliwą. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie przygotować dwie duże formy do pieczenia. Wyłożyć je pergaminem i podsypać mąką.
Ciasto przełożyć do formy. Opuszkami palców naciskać ciasto tak, by zrobić małe wgłębienia. Pozostałą łyżkę oliwy wymieszać z wodą. Tak przygotowanym płynem natrzeć ciasto.
Przed upieczeniem poukładać na wierzchu pokrojone w plasterki pomidorki, posypać listkami rozmarynu, solą morską i przyprawami. Piec 20 minut z termoobiegiem w temp. 225 °C.
Ciasto przełożyć do formy. Opuszkami palców naciskać ciasto tak, by zrobić małe wgłębienia. Pozostałą łyżkę oliwy wymieszać z wodą. Tak przygotowanym płynem natrzeć ciasto.
Przed upieczeniem poukładać na wierzchu pokrojone w plasterki pomidorki, posypać listkami rozmarynu, solą morską i przyprawami. Piec 20 minut z termoobiegiem w temp. 225 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz