Zupa krem z pieczarek

Rewelacyjna zupa dla tych, którzy lubią pieczarki. Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.
 
Składniki:
500-600 g pieczarek 
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 duża cebula
2 łyżki masła
150-200 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz kolorowy
szczypta gałki muszkatołowej




Przygotowanie:
Cebulę oraz pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją w rondelku na maśle do chwili, aż nabierze złotego koloru. 
Pieczarki pokroić na plastry. Dodać je do usmażonej cebuli. Grzyby dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie duszenia doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu. 
Do podduszonych i podsmażonych pieczarek (pilnować, by grzyby się nie zrumieniły) wlać bulion.  Całość zagotować, po czym trzymać na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Następnie garnek z kremem ponownie ustawić na małym ogniu. W trakcie gotowania do zupy wlewać cienkim strumieniem śmietankę kremówkę i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować. W razie potrzeby należy doprawić.

Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.



https://smaker.pl/


kociolekiwony.pl
kociolekiwony.blogspot.com
@kociolekiwony
#kociolekiwony




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz