Rewelacyjna zupa dla tych, którzy lubią pieczarki. Przed podaniem zupę
można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków
pieczarek podsmażonych na maśle.
500-600 g pieczarek
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 duża cebula
2 łyżki masła
150-200 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz kolorowy
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę oraz pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją w rondelku na maśle do chwili, aż nabierze złotego koloru.
Pieczarki pokroić na plastry. Dodać je do usmażonej cebuli. Grzyby dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie duszenia doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu.
Do podduszonych i podsmażonych pieczarek (pilnować, by grzyby się nie zrumieniły) wlać bulion. Całość zagotować, po czym trzymać na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie garnek z kremem ponownie ustawić na małym ogniu. W trakcie gotowania do zupy wlewać cienkim strumieniem śmietankę kremówkę i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować. W razie potrzeby należy doprawić.
Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.
https://smaker.pl/
kociolekiwony.pl
kociolekiwony.blogspot.com
@kociolekiwony
#kociolekiwony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz