Składniki:
1 czerwona galaretka
330 ml śmietany 30%
4 płaskie łyżeczki cukru
1/2 laski wanilii
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnego mleka
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Kiedy galaretka lekko przestygnie, przelewać ją małymi porcjami do przygotowanych salaterek lub kubeczków. Naczynia z płynną galaretką ustawić pod skosem i zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Śmietankę podgrzewać w rondelku z cukrem i laską wanilii. Zagotować. W szklance żelatynę zalać zimnym mlekiem, mieszać i odstawić do napęcznienia. Gotującą się śmietankę zdjąć z ognia. Wyciągnąć z niej laskę wanilii, a następnie wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość należy energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę panna cotta rozlać do naczyń z zastygniętą galaretką. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
Przed podaniem deser ozdobić wedle uznania.
Przed podaniem deser ozdobić wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz