Walentynkowa fantazja

Deser powstał z połączenia klasycznego włoskiego smaku panna cotta i polskiej miłości do słodkości.
 
Składniki:
1 czerwona galaretka 
330 ml śmietany 30%
4 płaskie łyżeczki cukru
1/2 laski wanilii
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnego mleka

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Kiedy galaretka lekko przestygnie, przelewać ją małymi porcjami do przygotowanych salaterek lub kubeczków. Naczynia z płynną galaretką ustawić pod skosem i zostawić do całkowitego zastygnięcia.

Śmietankę podgrzewać w rondelku z cukrem i laską wanilii. Zagotować. W szklance żelatynę zalać zimnym mlekiem, mieszać i odstawić do napęcznienia.  Gotującą się śmietankę zdjąć z ognia. Wyciągnąć z niej laskę wanilii, a następnie wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość należy energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę panna cotta rozlać do naczyń z zastygniętą galaretką. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. 

Przed podaniem deser ozdobić wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz