Rolada schabowo-drobiowa z warzywami

Składniki:
1,5 kg schabu 
1-2 filety z kurczaka
6-8 suszonych pomidorów z zalewy
300 g mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki musztardy delikatesowej
sól i pieprz
olej

Dodatkowo:
folia aluminiowa 
nić kuchenna

Przygotowanie:
Pomidorki wyjąć z zalewy i pokroić w cienkie paseczki.
Szpinak podsmażać na patelni do momentu, aż odparują płyny. W trakcie smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą. Szpinak zdjąć z ognia, przestudzić.
Filety z kurczaka cienko rozbić, po czym z obu stron doprawić solą i pieprzem.
Umyty schab przeciąć wzdłuż w taki sposób, aby powstał duży płat mięsa. Należy uważać, by mięsa nie przeciąć do spodu. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą. Następnie rozłożyć warstwę szpinaku (odrobinę zostawić do środka rolady), na szpinaku rozłożyć pokrojone pomidorki (kilka odłożyć do środka rolady) i warstwę z filetów. Na filetach rozłożyć pozostały szpinak oraz pomidorki. Powoli zwijać roladę, którą należy dokładnie obwiązać nicią kuchenną. Uformowaną roladę posmarować obficie olejem i zawinąć ją w folię aluminiową. Mięso zawinięte w folię umieścić w naczyniu. Piec 1 godzinę w temp. 200 °C. Po tym czasie przeciąć folię, w której piecze się rolada, lekko ją rozchylić i znów włożyć mięso do piekarnika na 15-20 minut. Dzięki temu mięso nabierze z wierzchu ładnego koloru. Podawać na ciepło jako danie główne z bukietem surówek i ziemniakami. Rolada smakuje również dobrze na zimno jako przekąska - dodatek do kanapki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz