(forma 24 x 37 cm)
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 kopiate łyżki cukru pudru
3/4 kostki margaryny
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ser:
1,5 kg białego sera
1,5 szklanki drobnego cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 budyń śmietankowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
10 jajek
Dodatkowo:
mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto kruche
Wszystkie składniki na cisto kruche umieścić w misie i zagnieść z nich elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować, przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i nakłuć widelcem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, po czym piec do zarumienienia przez 10-15 minut w temp. 200 °C. Podpieczone i przestudzone ciasto posmarować konfiturą.
Ser
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać. W dalszej kolejności dodawać stopniowo ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową i sok cytrynowy. Masę należy cały czas ucierać mikserem. Na koniec do masy serowej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Piec przez 60-70 minut w temp. 170 -180 °C. Gdyby w trakcie pieczenia sernik zbyt szybko chwytał kolor, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i uchylić drzwiczki. Powinien tak pozostać aż do momentu wystygnięcia. Zimny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ser
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać. W dalszej kolejności dodawać stopniowo ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, skórkę cytrynową i sok cytrynowy. Masę należy cały czas ucierać mikserem. Na koniec do masy serowej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Piec przez 60-70 minut w temp. 170 -180 °C. Gdyby w trakcie pieczenia sernik zbyt szybko chwytał kolor, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i uchylić drzwiczki. Powinien tak pozostać aż do momentu wystygnięcia. Zimny sernik polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz