(forma 24 x 37 cm)
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru drobnego kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na placki miodowe:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru kryształu
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki płynnego miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
2-3 łyżki cukru pudru
kieliszek ajerkoniaku
Składniki na masę jabłkową:
2,5 kg jabłek
1 łyżka masła
2 galaretki żółte
2 galaretki czerwone
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych dodawać
stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Piec w
temp. 180 °C przez 30-40 minut.
Placki miodowe
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić z nich ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w temp. 160-180°C z termoobiegiem (około 20 minut). Dobrze upieczone blaty powinny mieć złoty kolor.
Połowę mleka zagotować, a w drugiej roztrzepać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Ugotować budyń. Ugotowany ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puch. Podczas ucierania dodawać stopniowo zimny budyń, cukier puder i alkohol.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie smażyć je na maśle przez ok. 15-20 minut. Jabłka zdjąć z ognia i podzielić na dwie części. Do jednej wsypać żółte galaretki, a do drugiej - czerwone. Jabłka z galaretkami dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie
placek miodowy - 1/4 masy - jabłka z żółtą galaretką - 1/4 masy - biszkopt - 1/4 masy - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - placek miodowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz