Kokoski

Nareszcie pojawił się długo oczekiwany przepis na kokoski znane też jako "kostka kokosowa". Nareszcie, gdyż ciężko uchronić je przed zjedzeniem. Zwykle znikają zanim zdążę je uwiecznić. Jeśli ktoś myśli o pysznym, rozpływającym się w ustach ciastku zanurzonym w gęstej czekoladzie i mocno obsypanym wiórkami kokosowymi - z pewnością powinien skusić się na ten ponadczasowy przepis.
 
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 łyżki płynnego miodu
50 g masła
300 g cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki mleka
380 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
8 łyżek mleka
250 g cukru kryształu
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
60 g kakao

Dodatkowo:
1 opakowanie wiórków kokosowych
opcjonalnie - twarda marmolada

Przygotowanie:

Ciasto
Miód roztopić razem z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać roztrzepane wcześniej w mleku jajka i całość dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, po czym masę znów dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy. Piec ok. 25-30 minut w temp. 160-170 °C. Upieczony i ostudzony placek pokroić w kostkę. 

Polewa 
Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondelku. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia produktów w jednolitą polewę. 

Gotowe kostki z ciasta należy moczyć w polewie i obtaczać we wiórkach. Kostkę przed obtoczeniem można również przekroić wzdłuż i posmarować marmoladą. Tak przygotowane ciasteczka odłożyć najlepiej na noc do lodówki, by czekolada dobrze zastygła. 

1 komentarz: