Śliwki są tak wdzięcznym owocem, że smakują idealnie z każdym rodzajem ciasta. Niniejsza propozycja przeznaczona jest dla tych, którzy ... nie lubią w kuchni brudzić rąk! O tak, to nie żart. Przepis zaciekawił mnie na jednej z grup. W prezentowanej wersji jest on nieco zmodyfikowany. Przyznam szczerze, początkowo byłam sceptycznie nastawiona. Jak może udać się pulchne, wysokie i pyszne ciasto bez odpowiedniego napowietrzenia (utarcia)? Jeden kęs ciasta przekonał mnie, że wystarczy niewielki nakład pracy, by móc czarować smakiem.
Składniki:
(tortownica ⌀ 23 cm)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki śmietany 12 %
3/4 szklanki oleju
kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 kopiata łyżka cukru kryształu
garść płatków migdałowych
Dodatkowo:
80 dag świeżych śliw (mogą być też inne owoce)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło wymieszać razem. Na koniec dodać płatki migdałów i znów zamieszać.
Ciasto
Wszystkie
składniki na ciasto (w pokojowej temperaturze) umieścić w misie i
mieszać widelcem kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyrobioną masę przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 180 °C z termoobiegiem.
Upieczone ciasto zostało posypane cukrem pudrem.
Wyrobioną masę przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Ciasto piec ok. 50 minut w temp. 180 °C z termoobiegiem.
Upieczone ciasto zostało posypane cukrem pudrem.
Wygląda świetnie :) Ciekawy ten patent z widelcem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis zwrócił uwagę.
UsuńCiasto super ja zamiast oliwy daje maslo rozpuszczone robie z roznymi owocami
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł.
Usuń50 minut w 180st.z termoobiegiem?Chyba się coś komuś pomyliło,przecież to się spali
OdpowiedzUsuńNie spali się, gdyż ciasto jest dość ciężkie i wymaga czasu do właściwego wypieczenia.
OdpowiedzUsuń