Kremowy sernik na czarnym spodzie

Składniki: 
(forma 24x35 cm)

Składniki na kruche ciasto: 
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka (białka pozostawić do masy serowej)
1 kostka margaryny
4 łyżeczki czarnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ser:
1,30 kg białego sera
330 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
8 jaj
1 budyń śmietankowy 
skórka otarta z jednej cytryny

Dodatkowo:
cukier puder 
Przygotowanie: 
Ciasto kruche
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy umieścić je w naczyniu, a następnie ręcznie wyrobić i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę.  Piec przez 15 minut w temp 180 °C.

Ser 
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, dodać je do białek pozostałych z ciasta kruchego (łącznie 12) i ubić z nich pianę. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając mieszania, dodać budyń, skórkę cytrynową,cienkim strumieniem wlewać śmietankę i dodawać po łyżce zmielonego sera. Do utartej masy serowej dodać ubitą pianę z białek. Połączyć ją delikatnie z serem drewnianą łyżką. Gotową masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Piec 60 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz