(forma 24x35 cm)
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka (białka pozostawić do masy serowej)
1 kostka margaryny
4 łyżeczki czarnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ser:
1,30 kg białego sera
330 ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
8 jaj
1 budyń śmietankowy
skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto kruche
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy umieścić je w naczyniu, a następnie ręcznie wyrobić i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę. Piec przez 15 minut w temp 180 °C.
Ser
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, dodać je do białek pozostałych z ciasta kruchego (łącznie 12) i ubić z nich pianę. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając mieszania, dodać budyń, skórkę cytrynową,cienkim strumieniem wlewać śmietankę i dodawać po łyżce zmielonego sera. Do utartej masy serowej dodać ubitą pianę z białek. Połączyć ją delikatnie z serem drewnianą łyżką. Gotową masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Piec 60 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy umieścić je w naczyniu, a następnie ręcznie wyrobić i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę. Piec przez 15 minut w temp 180 °C.
Ser
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, dodać je do białek pozostałych z ciasta kruchego (łącznie 12) i ubić z nich pianę. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając mieszania, dodać budyń, skórkę cytrynową,cienkim strumieniem wlewać śmietankę i dodawać po łyżce zmielonego sera. Do utartej masy serowej dodać ubitą pianę z białek. Połączyć ją delikatnie z serem drewnianą łyżką. Gotową masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Piec 60 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz