Zupa warzywna z pulpecikami

Kiedy brakuje pomysłu na obiad, a w lodówce zalegają resztki niewykorzystanego mięska, zwykle powstaje nowe danie. Prosta w przygotowaniu zupa stała się przysmakiem rodziny. Pełna przypraw, aromatyczna i rozgrzewająca zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy zup.

Składniki:
2 l wody
250 g mięsa mielonego 
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mała cebula
4 ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 kostka rosołowa
3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
olej

Przyprawy:
2 - 3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
bazylia i oregano
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę rosołową. Gotować ok. 20-30 minut. W trakcie gotowania dodać posiekany czosnek. Kiedy warzywa dochodzą, przygotować kulki mięsne. Mięso doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką i uformować malutkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego). Do gotującego się wywaru włożyć kulki mięsne. Gotować całość ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz