Ciasto imprezowe

Do szczęścia potrzeba tak niewiele. Wystarczy zatrzymać się na chwilę, by oszukać pędzący czas, spojrzeć  w oczy drugiego człowieka. Jeśli i tego mało, może warto osłodzić ulotny moment czymś niecodziennym. Być może wtedy...

"Gdy ci się kiedyś przyśni
na przykład gałązka wiśni,
to wiedz,
że to znaczy szczęście -
bo wiśnia we śnie znaczy,
że koniec twej rozpaczy
i że będziesz szczęśliwy
coraz częściej".(Gałązka wiśni,
Konstanty Ildefons Gałczyński)

Składniki:
(forma 24x35 cm)
Składniki na ciasto kawowo-makowe:
5 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki suchego maku
1,5 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto orzechowe: 
4 jaja
15 dag mielonych orzechów włoskich
15 dag cukru kryształu
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na krem kawowy:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 kostka masła
50 ml likieru kawowego

Składniki na krem biały:
3 szklanki mleka
6 łyżek cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 żółtka
1 kostka masła

Składniki na polewę:
1 galaretka wiśniowa 
1 czekolada mleczna (100 g)
1 czekolada gorzka (100 g)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki śmietany 18 %

Dodatkowo:
1 słoik wiśni w syropie
1 szklanka wódki lub spirytusu rozcieńczonego z wodą (w proporcji 1:)

Przygotowanie: 

Ciasto kawowo-makowe 
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie w trakcie dalszego ucierania dodać mąkę zmieszaną z kakao, makiem, kawą i proszkiem do pieczenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec przez ok. 30 minut w temp. 160 °C.

Ciasto orzechowe
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie do białek dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. całość krótko ucierać mikserem. Gotowe ciasto wylać na formę o tej samej wielkości, co ciasto kawowo-makowe. Piec 20 minut w temp. 170 °C.

Krem kawowy 
Z mleka i budyniu w proszku oraz kawy rozpuszczalnej ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia. Masło ucierać mikserem na puch. Do utartego masła dodawać partiami po łyżce zimnego budyniu, na koniec wlać likier. Ucierać do powstania jednolitej i gładkiej masy.

Krem biały
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej połowie mleka roztrzepać obie mąki z żółtkami. Płynną masę wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch. Porcjami dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.  

Polewa
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Obydwie czekolady i śmietanę podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Do płynnej czekolady dodać płynną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać. Polewę lekko przestudzić. 

Wiśnie
Wiśnie odcedzić z syropu. Owoce zalać wódką na noc. Na następny dzień wiśnie odcedzić z alkoholu. Zmieszać alkohol i syrop. tak przygotowanym ponczem nasączyć ciasto kawowo-makowe. 

Przełożenie: 
ciasto kawowo-makowe - krem kawowy - ciasto orzechowe - krem biały - ułożyć gęsto wiśnie (mocno wciskać je w krem) - polewa 
 
 

3 komentarze: