Składniki:
500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
150 g startego żółtego sera
2 duże pomidory
kilka listków sałaty lodowej
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża czerwona cebula
1 biała cebula
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki ketchupu
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
1 mały jogurt grecki
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
małe opakowanie chipsów tortilla (nachos)
Przygotowanie:
Składniki na sałatkę:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć je na małej ilości oleju. Podczas smażenia doprawić solą i pieprzem. Usmażone zdjąć z ognia i ostudzić.
Białą cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone. Mięso podsmażać do momentu odparowania płynów, doprawić je granulowanym czosnkiem, ketchupem, bazylią, oregano, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Usmażone mięso wystudzić.
Pomidory pokroić w dużą kostkę, czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzić z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go do majonezu i jogurtu. Składniki sosu wymieszać, doprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
Układanie sałatki:
pomidory - mięso mielone - czerwona cebula - porwana na kawałki sałata lodowa - pieczarki - kukurydza - czerwona fasola - sos - ser żółty - pokruszone chipsy nachos - dookoła salaterki ułożyć koronę z chipsów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz