Składniki:
Składniki na ciasto (forma 24 x 37 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Składniki na mak:
20 dag sparzonego i dwukrotnie zmielonego maku
2 łyżki masła
1 jajo
2 łyżki płynnego miodu
3-5 kropel aromatu migdałowego
garść migdałów
2 garści posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki dżemu
cukier puder do smaku
Składniki na roladę:
4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidło
Masa budyniowa:
1 kostka masła
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
50 ml likieru ajerkoniakowego
cukier puder (do smaku)
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
3 galaretki pomarańczowe
mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Ciasto
Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do wyścielonej pergaminem formy i upiec na złoty kolor w temp. 180 °C. Drugą połowę ciasta cienko rozwałkować i wyciąć trójkąty (na rogaliki).
Mak
Do zmielonego maku dodać jajko, roztopione masło, miód, dżem, aromat i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dosłodzić cukrem pudrem - wedle uznania. Gotowy makowy farsz nakładać na grubsze końce trójkątów i zwijać rogaliki. Rogaliki upiec w temp. 180 °C (około 15-25 minut).
Rolada
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać cukier i dalej ucierać mikserem. Następnie w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko utrzeć. Masę wylać na formę wyłożoną pergaminem. Upiec roladę w temp. 180 °C (około 15-20 minut). Ciepłą roladę biszkoptową posmarować powidłami i ściereczką zwinąć roladę. Schłodzoną roladę pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Masa
Na mleku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń i cały czas ucierać. Pod koniec wlać alkohol i ponownie wymieszać. Masę do smaku można dosłodzić cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach przegotowanej i wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i momentu, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie odcedzić z syropu. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grube plastry.
Przełożenie:
ciasto kruche posmarowane konfiturą porzeczkową - warstwa rogalików - masa budyniowa - plastry rolady - pomiędzy plastrami ułożone brzoskwinie - galaretka
Mak
Do zmielonego maku dodać jajko, roztopione masło, miód, dżem, aromat i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dosłodzić cukrem pudrem - wedle uznania. Gotowy makowy farsz nakładać na grubsze końce trójkątów i zwijać rogaliki. Rogaliki upiec w temp. 180 °C (około 15-25 minut).
Rolada
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać cukier i dalej ucierać mikserem. Następnie w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko utrzeć. Masę wylać na formę wyłożoną pergaminem. Upiec roladę w temp. 180 °C (około 15-20 minut). Ciepłą roladę biszkoptową posmarować powidłami i ściereczką zwinąć roladę. Schłodzoną roladę pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Masa
Na mleku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń i cały czas ucierać. Pod koniec wlać alkohol i ponownie wymieszać. Masę do smaku można dosłodzić cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach przegotowanej i wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia i momentu, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie odcedzić z syropu. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grube plastry.
Przełożenie:
ciasto kruche posmarowane konfiturą porzeczkową - warstwa rogalików - masa budyniowa - plastry rolady - pomiędzy plastrami ułożone brzoskwinie - galaretka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz