Sałatka toskańska (makaronowa z łososiem)

Kiedy za oknami zimno, mokro i szaro, brakuje kolorów oraz witamin. Gdzie ich szukać? Oczywiście w kuchni! Pomysł na sałatkę powstał ... z braku pomysłu na kolację. Kolorowo, zdrowo i smakowicie.

Składniki:
300 g makaronu penne lub kokardki 
200 g wędzonego łososia
1 opakowanie mieszanki sałat (180 g)
1 słoiczek suszonych pomidorków w zalewie z pestkami dyni
1 papryka pomarańczowa lub czerwona
1 mała puszka kukurydzy
1 opakowanie sera mozzarella w kulkach
250 g pomidorków koktajlowych
olej czosnkowo-pomidorowy (Kujawski)
2 ząbki czosnku
przyprawy: rozmaryn, bazylia, oregano, cząber, tymianek, majeranek
sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Umyte pomidorki pokroić na połówki. Kukurydzę i ser mozzarella osączyć z zalewy. Łososia podzielić na małe kawałki. Suszone pomidorki oraz świeżą paprykę pokroić w paski. Wszystkie składniki umieścić w dużej misie, czosnek przecisnąć przez praskę. 
Zalać zalewą z suszonych pomidorów. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz