Makowiec na ucieranym cieście

Cisza jak makiem zasiał...
Tym polskim przysłowiem można określić błogą chwilę, kiedy pochylamy się nad kubkiem białej herbaty i kawałkiem tego ciasta. Jest ono alternatywą dla tych, którzy znudzili się tradycyjnym makowcem. Czy ciasto makowe nadaje się wyłącznie na bożonarodzeniowy stół? Myślę, że odpowiedź na to pytanie znają wielbiciele maku.
Składniki:
(forma 24 x 37 cm)
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 jaj
6 łyżek mleka
2,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny

Składniki na masę makową: 
35 dag maku
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka dowolnego dżemu (np. wiśniowy)
4 jaja
5-6 kropel aromatu migdałowego
garść płatków migdałowych
garść posiekanych orzechów włoskich
garść posiekanych owoców suszonej moreli

Przygotowanie:
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać niewielkimi partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wsypać startą skórkę cytrynową, wlać mleko oraz dodać ubitą pianę z białek. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia.

Masa makowa 
Mak sparzyć i trzykrotnie zemleć w maszynce (drobne oczka). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz miodem. Następnie dodawać po łyżce zmielonego maku i cały czas ucierać. W trakcie ucierania dodać dżem, aromat, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, którą w dalszej kolejności należy delikatnie połączyć drewnianą łyżką z masą makową. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto Piec w temp. 180 °C przez 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz