Lukier królewski

"Czy wam nie przyszło nigdy do głowy, 
Że śnieg powinien być kolorowy? 
Albo zielony, 
Albo czerwony, 
Liliowy 
Albo beż". (Ludwik Jerzy Kern)


A czy Wam przyszło kiedyś do głowy, że lukier wcale nie musi być kolorowy? Skoro zima to biel. Sprawdzony lukier królewski z pewnością pozwoli przywołać zimowy i świąteczny nastrój.

Składniki:
białko z 1 dużego jajka
ok. 140 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Do miski wlać białko, dodać sok z cytryny i cukier puder. Ucierać mikserem na wolnych obrotach około 10 minut, aby masa była stabilna. Aby nie napowietrzać lukru, najlepiej używać mieszadeł zamiast ubijaków do piany (małe pęcherzyki powietrza będą po wyschnięciu widoczne na pierniczkach). 

Gotowy lukier można zabarwić dowolnymi barwnikami (w płynie lub w proszku). Jeśli użyjemy płynnego barwnika, należy dodać odrobinę cukru pudru. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać nim pierniczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz