Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym

Składniki (na 16 sztuk):
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru kryształu
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki powideł śliwkowych
garść pokruszonych płatków migdałowych
garść posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
krem czekoladowy (najlepiej Nutella)

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Pod koniec ucierania wlać olej i dodać powidła. Do gotowego ciasta wsypać migdały i orzechy. Ostatni raz dokładnie zamieszać łyżką. Papilotki do muffinek ułożyć na blaszce. Na dno każdej z nich wyłożyć odrobinę ciasta. Następnie na środku nałożyć kleks z kremu czekoladowego, który należy przykryć kolejną warstwą ciasta. 

Papilotki zapełnić ciastem do 2/3 wysokości (babeczki rosną). Piec w temp. 180 °C przez około 20 minut. Upieczone i ostudzone można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz