Rafaello na krakersach

Gdyby tak sparafrazować Mickiewiczowskie słowa:
"Kobieto!  puchu marny! ty wietrzna istoto!/ Postaci twojej zazdroszczą anieli/ A duszę gorszą masz, gorszą niżeli! [...]" .
 Być może współcześnie brzmiałoby to tak:
"Rafaello! puchu pyszny! kaloryczna pokuso!/ Smaku twojego zazdroszczą blogerzy/ A wygląd lepszy masz, lepszy od talerzy".

Rafaello bez pieczenia to lekka i przyjemna w wykonaniu, aksamitna w smaku propozycja dla tych, którzy w kilka chwil chcą przygotować coś zaskakującego.  

Składniki:
 (forma 24x35 cm)
1 l mleka
1 kopiata szklanka cukru kryształu
2 czerstwe bułki
250 g wiórków kokosowych + odrobina do posypania ciasta
1,5 kostki masła 
1/3 szklanki likieru kokosowego
2 paczki krakersów
Przygotowanie:
Bułki zetrzeć na tarce. Mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wsypać kokos zmieszany z bułkami. Masę zdjąć z ognia, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Zimna masa powinna być gęsta. Gdyby okazała się zbyt rzadka (płynna) można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo podczas ucierania dodawać po łyżce masy kokosowej. Na koniec wlać alkohol i znów dokładnie utrzeć.

Przełożenie:
I warstwa krakersów -  1/4 masy - II warstwa krakersów - 1/4 masy - III warstwa  krakersów - 1/4 masy - IV warstwa krakersów - 1/4 masy - wiórki kokosowe

Dla lepszego efektu estetycznego wierzch ciasta można posypać uprażonym na patelni kokosem. Gotowe ciasto najlepiej wstawić na całą noc do lodówki. Krakersy cudownie zmiękną, a ciasto odpowiednio stężeje, co pozwoli na idealne krojenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz