Makowiec czarno-biały

Nie zawsze wszystko jest czarno-białe, ale zdecydowanie takie mogą być kolory ciasta, które idealnie nadaje się do czarnej kawy podanej w białej filiżance.
Składniki: 
(forma 24x35 cm)
Składniki na ciasto ucierane:
1/2 kostki margaryny
8 żółtek 
1 szklanka cukru kryształu
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego

Składniki na masę makową:
40 dag maku
4 jajka
3 łyżki płynnego miodu
20 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 łyżki dżemu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego
bakalie - u mnie garść płatków migdałowych, dwie garści pokrojonych grubo orzechów włoskich

Składniki na ciasto białe:
8 białek
20 dag cukru kryształu
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej 
10 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ciasto ucierane
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cukier należy utrzeć z margaryną i żółtkami. Kiedy powstanie puszysta masa, dodać pozostałe składniki, całość dokładnie utrzeć i wylać do wyłożonej pergaminem formy. 

Masa makowa
Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód i aromat. Stopniowo porcjami dokładać mak, cały czas ucierając. Pod koniec dodać dżem, ubitą na sztywno pianę oraz bakalie. Całość wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Masę makową wylać na ciasto ucierane.

Ciasto białe
Margarynę roztopić i ostudzić. Białka ubić mikserem z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Ucierać dalej. Pod koniec wlewać cienkim strumieniem ostudzoną, płynną margarynę. Całość dokładnie utrzeć. Masę wylać na masę makową.  Ciasto piec w temp. 180 °C przez 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz