Składniki
(forma 24x35 cm):
Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jaj
1 szklanka cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru kryształu
1 kostka masła
Składniki na czarno-białą polewę:
2 szklanki mleka w proszku + jedna kopiata łyżka
1 kostka masła
1 łyżka kakao
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształu
Dodatkowo:
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej cukier i dalej ubijać. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Pod koniec wsypać zmieszane suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec ok. 30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwie części.
W jednej szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Na wrzące mleko wlać roztrzepaną budyniową zawiesinę. Całość należy mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Ugotowany zdjąć z ognia i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego po łyżce zimny budyń. Masę ucierać tak długo, aż powstanie jednolity, gładki krem.
Masło rozpuścić z wodą i cukrem. Następnie wsypać 2 szklanki mleka w proszku. Masę od razu energicznie zamieszać, by nie pojawiły się w niej grudki. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mleka w proszku, zaś do drugiej kakao.
Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 1/2 kremu - biszkopt czekoladowy - 1/2 kremu - warstwa przekrojonych na połówki biszkoptów ułożonych na sztorc - czarno-biała polewa
W jednej szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Na wrzące mleko wlać roztrzepaną budyniową zawiesinę. Całość należy mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Ugotowany zdjąć z ognia i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do niego po łyżce zimny budyń. Masę ucierać tak długo, aż powstanie jednolity, gładki krem.
Masło rozpuścić z wodą i cukrem. Następnie wsypać 2 szklanki mleka w proszku. Masę od razu energicznie zamieszać, by nie pojawiły się w niej grudki. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mleka w proszku, zaś do drugiej kakao.
Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 1/2 kremu - biszkopt czekoladowy - 1/2 kremu - warstwa przekrojonych na połówki biszkoptów ułożonych na sztorc - czarno-biała polewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz