(forma 24x35 cm)
4 jajka
4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
świeże owoce
cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Kiedy powstanie biała masa, wlać mleko i wsypać dwie szklanki mąki. Następnie wlać olej oraz dodać pozostałą część mąki zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość krótko miksować do całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto ma być gęste, by utrzymało owoce. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temp. 180 °C przez 35 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Całość krótko miksować do całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto ma być gęste, by utrzymało owoce. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temp. 180 °C przez 35 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są te klasyczne przepisy! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Klasyka zawsze w modzie.
OdpowiedzUsuń