Jogurtowe muffinki z borówkami

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 
6 płaskich łyżek drobnego cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2-3 krople aromatu cytrynowego
garść posiekanej drobno białej czekolady
2 garście borówek lub po garści borówek i malin
Przygotowanie:
W jednej misie umieścić wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę), a w drugiej - mokre (jajko, jogurt, mleko, olej, aromat). Zawartość każdej z mis dokładnie wymieszać, po czym do naczynia ze składnikami mokrymi wlać zmieszane składniki mokre. Całość energicznie wymieszać. Pod koniec dodać świeże owoce i delikatnie całość zamieszać łyżką. 
Ciasto nakładać partiami do papilotek (2/3 wysokości). 
Wierzch babeczek posypać posiekaną czekoladą. Piec w temp. 180 °C przez ok. 20 minut. Upieczone muffinki można posypać cukrem pudrem lub udekorować ulubionym kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz